Samtale med Kari Aasen

Leiga hadde høsten 2023 en keramikkutstilling med fire av kunstnerne som selger eller leier ut kunsten sin på Leiga. Kari Aasen var en av kunstnerne i utstillingen, og i denne samtalen med henne forteller Kari om sin kunstneriske praksis og hva det betyr for henne å være en av kunstnerne på Leiga.no.

Kari Aasen har sin bakgrunn fra Bergen Kunsthåndverksskole (1974) og har Hovedfag i spesialisert kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen (2001). Aasen har bak seg en lang rekke utstillinger i inn og utland og er innkjøpt av flere store museer og samlinger. Aasen har mottatt en rekke stipender og fikk NK ́s Ærespris i 2021.

Les samtalen under for å lære mer om Kari Aasen og hennes arbeid.

Hva betyr det for deg å være en av kunstnerne på Leiga?

Det er fint å være med når nye formidlingsplattformer skal prøves ut. Jeg synes det er hyggelig å være en del av nye nettverk. Om ikke bare for egen del så er det også fint å være solidarisk til det nye kunstnettverket.

Fortell oss gjerne om kunsten din?
Hvilke materialer jobber du med, hvilke temaer interesserer deg og hvordan er din kunstneriske prosess?

Jeg arbeider hovedsakelig med keramiske materialer, innenfor et organisk formspråk. Ofte med tid og forgjengelighet som bakteppe for de ulike prosjektene og installasjonene. Jeg vektlegger møtet mellom materialet og hånden i mine keramiske objekter. Jeg er interessert i prosess, tid, repetitive handlinger og stedsspesifikke tilknytninger.

Når vet du at kunstverket du jobber med er ferdig?

Det er når jeg bestemmer meg for det, men jeg kan ta frem tidligere arbeider og gjøre endringer også senere. For eksempel glasere et nytt lag med glasur og brenne på nytt, ikke alltid vellykket, men ofte kan det anspore til noe interessant.

Fortell oss om kunstverkene du har inkludert i denne utstillingen?

Modellerte skulpturelle objekter er og har vært en viktig del gjennom hele mitt kunstnerskap. Jeg arbeider hovedsakelig med steingods, porselensleiren og ulike glasurer. Objektene er håndarbeidet, noe som gir en unik og nær karakter. Strukturene er taktile, og overflaten vitner om spor etter den direkte keramiske prosessen. Utrykket er sprukkent, rått og direkte med referanser til spor, endringer og minner.

Format og størrelser er et utgangspunkt, der nyanser i struktur og uttrykk varierer og endres gjennom prosessen. Jeg arbeider ofte i serier. Det organiske formspråket kan variere og gi ulike nyanser innenfor en helhetlig struktur.

På denne utstillingen har jeg med arbeider fra ulike Trofé-serier. Trofé-seriene, er modellerte keramiske objekter tenkt presentert på vegg. De organiske strukturene i overflaten vitner om prosess og spor av tid. Objektene er modellert i steingodsleire og belagt med porselensleire.

Kari Aasen har nylig stilt ut et samarbeid med Kiyoshi Yamamoto på Galleri Langegården kalt «Samtaler», og en utstilling ved Haugesund Billedgalleri. I 2024 skal Kari Aasen stille ut ved Galleri Format i Oslo samt Kiosken og Kunstgarasjen i Bergen. Aasen kommer også med en katalog i løpet av 2024.

Kari Aasens kunst til leie og salgs på Leiga kan sees her: https://leiga.no/kunstnere/kari-aasen/

Klikk på lenkene nedenfor for å lese om noen av Kari Aasens utstillinger i 2023: https://www.langegaarden.no/neste-kari-aasen-kiyoshi-yamamoto og https://haugalandmuseet.no/arrangement/utstilling-kari-aasen/