Samtale med Bo Magnus

Bo Magnus er en Vestlandsbasert samtidskunstner, bredt presentert gjennom en rekke utstillinger i inn- og utland, og med flere større gjennomførte kunstprosjekter. Magnus deltok med to verk i gruppeutstillingen Leiga: FOTO, og i den forbindelse stilte vi henne noen spørsmål om eget virke.

Les samtalen under for å bli bedre kjent med Bo Magnus sitt kunstnerskap!  

«Gjennom maleriet utfordres jeg til å ta valg som gir meg selvtillit, på en måte jeg sjelden opplever på andre områder»

Hvilke materialer og teknikker jobber du med?

Jeg har bakgrunn fra film og TV og tenker ofte at dette kunne vært mitt medium for kunstnerisk uttrykk. Likevel er det maleriet som holder mitt fokus. For meg innebærer det å arbeide med maleri å stå rotfestet i historien, og utforske både det nye og det revolusjonære. Er utviklingen drevet av opprør, er den sirkulær eller er den lineær – eller kanskje en kombinasjon?

Som samtidskunstner blir jeg trigget av å utforske klisjeer og pastisj. Jeg arbeider med kollasj i både tankegang, materialer, metode og teknikk. Plast har gjentatte ganger vært et tilbakevendende materiale i min kunstneriske praksis, både i to- og tredimensjonale arbeider.

Hvilke temaer interesserer deg?

I mine arbeider søker jeg kontrapunktet i møtet mellom det genuine og det kunstige: kan det sublime oppstå i denne spenningen? I denne insistering på maleriet, forsøker jeg ikke å gi et statement på en bestemt kunstretning. Det  handler mer om å øve opp en frihet i tilnærmingen til både metode og teknikk.

Jeg er opptatt av at kunst skal være tilgjengelig for alle, både som opplevelse og erfaring, og ønsker at kunsten inkluderes i politiske programmer – ikke bare som et tillegg. Mitt mål er å arbeide for å fremme kunstnerens naturlige og nødvendige plass i dagens samfunn.

Motivene mine springer ofte ut fra en atmosfære snarere enn en konkret referanse til et spesifikt sted. At bildene kan framstå som tidløse, og bærer i seg elementer av forgjengelighet, er ofte tilbakevendende. Gjennom maleriet utfordres jeg til å ta valg som gir meg selvtillit, på en måte jeg sjelden opplever på andre områder. Det er en arena hvor jeg våger å slippe kontrollen, og søker en skjønnhet som ennå ikke er fullendt.

Kunstner Bo Magnus. Verktittel Avalanche produsert 2019, akryl på linlerret med ramme i ask, 115x100cm,
Bo Magnus Avalanche, 2019. Akryl på linlerret med ramme i ask
Kunstner: Bo Magnus. Verktittel: ’Så Lenge, Det Varte’ Årstall: 2020 Dimensjon: 95x115 cm Opplag: x1 Teknikk,: akryl på lerret . ramme i ask Pris: kr 27000,- + 5% bkh avgift
Bo Magnus Så lenge det varte, 2020. Akryl på lerret med ramme i ask. Stilt ut i lanseringsutstillingen for leiga.no på CM7 våren 2023
Når vet du at kunstverket du jobber med er ferdig?

Min kunstneriske prosess er en intuitiv utforskning hvor jeg kontinuerlig legger til og fjerner elementer, reflekterer og reviderer. Derfor er det vanskelig å si når verket er ferdig. Jeg liker å ha dem rundt meg, sette dem sammen med andre bilder. Fortsetter de å overraske meg, da stoler jeg på dem. Andre ganger gjenkjenner jeg et ferdig arbeid med en gang!

Fortell om kunstverkene du stilte ut hos oss!

Bildeserien jeg stilte ut i Leiga: FOTO er fotografert av Thor Brødreskift og trykket av Daniel Persson på Foreningen Trykkeriet, i et opplag på 7 stk. Motivet i arbeidene er utsnitt av mine prosessuelle malerier i studio, der omgivelsene blir del av bildeutsnittet. Det ferdige arbeidet kan gi assosiasjoner til et landskap.

Arbeidene mine er i utgangspunktet veldig skjøre. Jeg maler lag på lag med transparent maling, setter fysiske lag med maling sammen og uttrykket blir også tredimensjonalt. Jeg bearbeider lagene fra begge sider. Lagene refererer til hverandre og mot hverandre. Det første kan bli det siste, og det siste kan bli det første. Noen ganger maler jeg direkte på underlag, andre ganger monteres malingen på lerret, eller som separate lag, arrangert i ‘tablåer’ for så å bli gjenskapt i nytt format av et kamera eller skanner.

Jeg har også en stor fascinasjon for å la malingen fremstå i sin egenskap: fysiske lag av maling. De blir knuselige som glass ved en temperatur på 5-6 celsius, noe som medfører at de er veldig temporære verk.

I studio kan jeg få store kunstneriske opplevelser når lyset endrer flatene på malingens farge og gjennomskinnelighet. Ved å dokumentere disse mer performative hendelsene, oppstår det ikke bare nye verk, men det gjør også kunsten mer tilgjengelig.

Helt til slutt – hva betyr det for deg å være en av kunstnerne på Leiga?

Leiga er en sympatisk plattform, med kunstfaglig forankring og profesjonell tilrettelegging. Plattformen bidrar til å fremme lokal samtidskunst, og gjør den tilgjengelig for et interessert og nysgjerrig publikum.

I mitt virke og kunstnerskap er jeg opptatt av at kunst er aktivt til stede i vårt samfunn, både sosialt og politisk. Som kunstprodusent har jeg mange arbeidsoppgaver å fylle, min lidenskap er først og fremst knyttet opp mot daglig virke i atelieret. Derfor er Leiga en viktig støtte for meg som kunstner, og gir meg muligheten til å vise frem min kunst gjennom deres nettsider, utstillinger og andre publikasjoner.